preloader

Blog

Blog

Oude en vervallen geneesmiddelen, wat doe ik ermee?

Oude en vervallen geneesmiddelen, wat doe ik ermee?

Oude en vervallen geneesmiddelen, wat doe ik ermee?

Oude en vervallen geneesmiddelen horen niet thuis in uw huisapotheek. Werp ze ook niet zomaar bij het restafval. Hieronder wordt duidelijk wat de gevaren zijn van oude en vervallen medicatie en hoe je ze moet sorteren.

Gevaren bij het gebruik van oude en vervallen geneesmiddelen

Oude en vervallen geneesmiddelen kunnen bij inname uw gezondheid schaden. Verwijder ze best onmiddellijk na de vervaldatum.

Na deze datum is de stabiliteit van het actief bestanddeel niet meer gegarandeerd. Door chemische reacties wordt het actief bestanddeel afgebroken en vermindert de werking.

Daarnaast kan medicatie ook besmet raken met bacteriën, virussen, schimmels, enz. Let vooral op bij het gebruik van producten met een korte houdbaarheid zoals antibioticasiropen, oogdruppels en -zalven. Ook het gebruik van vervallen ontsmettingsmiddelen wordt afgeraden omdat deze producten op wonden gebruikt worden.

Tot slot worden ook steriele verpakkingen die al een tijdje geopend zijn, beter niet meer gebruikt.

Wie slim is, sorteert!

Oude en vervallen geneesmiddelen kunnen kosteloos teruggebracht worden naar de apotheek. Ze worden verzameld in een speciaal uitgeruste doos en na ophaling vernietigd. De hele operatie wordt gefinancierd door de farmaceutische bedrijven, samen met de apothekers.

Wij willen u aansporen om niet zomaar alles binnen te brengen in de apotheek. Hieronder vind je een overzicht terug van wat wel en niet naar de apotheek gebracht mag worden.

vervallen medicatie 1

vervallen medicatie 2

·         Naalden en gebruikte spuiten a in een naaldcontainer naar het containerpark

·         Verbanden, kompressen, pleisters, watten, doekjes,… a restafval

·         Resten van tandpasta, shampoo, badschuim, zeep en cosmetica a Klein Gevaarlijk Afval

Ken je huisapotheek

Tot slot willen wij ook het nut van een goed uitgeruste huisapotheek benadrukken. Als je weet wat er in je huisapotheek zit en hoe en wanneer deze producten gebruikt mogen worden, kan je voorkomen dat je meerdere producten voor eenzelfde probleem in huis haalt. Stel een lijstje op van de producten in uw huisapotheek en vraag raad aan uw apotheker, de specialist van uw geneesmiddel!