preloader

Blog

Blog

Reisapotheek – Geneesmiddelen op reis

Reisapotheek – Geneesmiddelen op reis

Ziek op reis? Wie slim is, heeft een reisapotheek bij. Naast je gebruikelijke medicatie is het zinvol om enkele geneesmiddelen mee te nemen voor veelvoorkomende kwaaltjes. Hieronder helpen we jou bij het samenstellen van een reisapotheek en geven we informatie over reizen met medicatie.

Reisapotheek

Als je thuis ziek wordt, kan je terecht bij je (huis)apotheek. Op reis is dat heel wat moeilijker. Probeer maar eens in een andere taal uit te leggen wat je nodig hebt. Bovendien zijn bepaalde geneesmiddelen niet beschikbaar in het buitenland of hebben ze een andere naam. Daarom is het verstandig om een beperkte reisapotheek mee te nemen.

 

De inhoud van je reisapotheek hangt af van:

  • ·         Bestemming: tropen, bergen, dichtbij, …
  • ·         Reisgezelschap: kinderen, zwangere vrouw, chronisch zieken, …
  • ·         Type vakantie: sportieve vakantie, strandvakantie, …
  • ·         Reisduur

 

In deze checklist vind je een basisoverzicht om je te helpen bij het samenstellen van je reisapotheek. Voor extra raad staan wij u graag bij.

3 nuttige tips

  1. Neem je elke dag geneesmiddelen, neem dan steeds reserve mee. Door onvoorziene omstandigheden kan je terugkomst uitgesteld worden.
  2. Vergeet niet dat je medicatie niet te warm mag bewaren!
  3. Informeer tijdig naar eventueel verplichte of aan te raden vaccinaties of geneesmiddelen. In sommige gevallen dient de therapie immers enkele weken tot maanden voor afreis gestart te worden. Vraag ernaar bij uw arts of apotheker of raadpleeg het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Medische attesten

Als je veel geneesmiddelen of wegwerpnaalden moet meenemen, laat dan een Belgisch geneesmiddelenpaspoort opstellen door uw arts of apotheker. Indien nodig kan je dit document dan voorleggen aan de douane.

Bovendien is het met dit medisch attest toegestaan om medicatie in de handbagage te houden. Ook al gaat het om hoeveelheden die groter zijn dan deze nodig tijdens de vlucht zelf of groter dan de toegelaten hoeveelheid vloeistof.

Geneesmiddelen en het vliegtuig

In de bagageruimte van het vliegtuig is er geen temperatuur- en drukregeling. Deze ruimte is dus niet geschikt om labiele geneesmiddelen en materialen te bewaren. Insuline, calcitonine, glucosestrips en producten met speciale bewaarvoorschriften (vb. niet invriezen) moeten dus in de handbagage.

Ook levensnoodzakelijke medicatie steek je best in de handbagage. Bij vertraagde levering of verlies van de bagage heb je steeds de belangrijke medicatie bij jou.

Vloeistoffen in handbagage

De hoeveelheid vloeistoffen en gels in handbagage is strikt beperkt. Ze zijn toegelaten in verpakkingen van maximum 100ml en moeten samen verpakt zitten in een doorzichtige hersluitbare plastic zak van maximum 1 liter.

vloeistoffen-in-een-afsluitbare-plastic-zak

Uitzonderingen die wel toegelaten zijn:

  • ·         Vloeibare medicatie voor de duur van de reis (vlucht en verblijf) in hoeveelheden groter dan 100 ml
  • ·         Vloeibare koelelementen voor een veilig medicijntransport
  • ·         Injectienaalden
  • ·         Vloeibare dieetvoeding
  • ·         Vloeibare babyvoeding voor tijdens de vlucht op voorwaarde dat de baby meereist
  • ·         Aerosols voor de behandeling van ademhalingsproblemen
  • ·         Gels en zoutoplossingen voor medische behandeling

Conclusie

Een beperkte reisapotheek is handig om op reis kleine kwaaltjes te voorkomen of te genezen. Kijk goed na welke medicatie zeker in de handbagage moet en welke in de gewone bagage kan. Neem bij twijfel contact op met je apotheker.